Kto potrzebuje drogiego awokado, kiedy czeka na nas warstwa świeżutkiej pasty z grochu?
Wiosną tylko czekam na to, by wbić ręce w ziemię, aby posadzić groszek i rzodkiewki. Pięknie rosną (i szybko) w chłodnym wiosennym powietrzu i są gotowe do jedzenia, gdy zaczynają pojawiać się pierwsze łodygi szparagów. Jeśli nie uprawiasz szparagów, gorąco polecam zarezerwowanie działki w ogrodzie na ich uprawę. Sadzisz raz, a będą dawać plony przez wiele lat.
W pierwszym roku najlepiej pozwolić szparagom wyrosnąć i zakwitnąć, bez zbierania żadnych plonów. To zapewni obfite plony w przyszłych latach. To niewielka cena do zapłacenia za warzywa, które rosną każdego roku bez większej pracy z Twojej strony (oprócz odchwaszczania). Gdy pędy mają około 15cm wysokości, odetnij je ostrym nożem do zbierania i zjedz od razu. Wtedy pędy są najbardziej słodkie i smaczne.
Jeśli nigdy nie jedliście szparagów prosto z ogrodu, to naprawdę nie jedliście szparagów!
Kanapki z pastą z groszku i warzywami
Przepis na 4 porcje
Świeża pasta z grochu:
- ¾ szklanki wody
- 3 szklanki świeżego groszku wiosennego (można użyć mrożonego)
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ¼ szklanki prażonych orzechów piniowych
- 1 szklanka drobno startego dojrzałego cheddara z Vermont
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Szparagi:
- 12 pędów szparagów
Na koniec:
- 4 kromki chleba, lekko opieczone
- 2 rzodkiewki, cienko pokrojone na rondelki
- 50g ziołowego sera koziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis:
- Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodaj groszek i gotuj przez 1 minutę (2 minuty, jeśli używasz mrożonego). Natychmiast odcedź i przełóż do miksera kuchennego; zachowaj zupę z gotowania do puree. Dodaj skórkę i sok z cytryny i miksuj, dodając po łyżce zachowanej wody z gotowania, jeśli to konieczne, aby uzyskać konsystencję pasty. Dodaj orzechy piniowe i kilka razy miksuj, a następnie dodaj ser i oliwę z oliwek. Miksuj delikatnie, aby połączyć składniki i dodaj więcej wody z gotowania, aby uzyskać konsystencję pasty. Dopraw solą do smaku.
- Przygotuj szparagi. W garnku wypełnionym osoloną wodą doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Wypełnij dużą misę lodem i odstaw na bok. Za pomocą obieraczki warzywnej, krojone cienkie paski szparagów wzdłuż. Przełóż wszystkie paski naraz do gotującej się wody i zblanszuj przez 30 sekund. Odcedź i natychmiast przełóż paski szparagów do lodowatej wody, aby ostygły.
- Na zakończenie, rozsmaruj każdą kromkę pastą z grochu w ilości około ¼ szklanki. Rozłóż blanszowane paski szparagów na kanapkach i posyp kromki plasterkami rzodkiewki. Na koniec posyp szczyptą soli i rozdrobnionym serem kozim, skrop oliwą z oliwek.