Przepyszna kanapka z pasta z groszku i warzywami

Kto potrzebuje drogiego awokado, kiedy czeka na nas warstwa świeżutkiej pasty z grochu?

Wiosną tylko czekam na to, by wbić ręce w ziemię, aby posadzić groszek i rzodkiewki. Pięknie rosną (i szybko) w chłodnym wiosennym powietrzu i są gotowe do jedzenia, gdy zaczynają pojawiać się pierwsze łodygi szparagów. Jeśli nie uprawiasz szparagów, gorąco polecam zarezerwowanie działki w ogrodzie na ich uprawę. Sadzisz raz, a będą dawać plony przez wiele lat.

W pierwszym roku najlepiej pozwolić szparagom wyrosnąć i zakwitnąć, bez zbierania żadnych plonów. To zapewni obfite plony w przyszłych latach. To niewielka cena do zapłacenia za warzywa, które rosną każdego roku bez większej pracy z Twojej strony (oprócz odchwaszczania). Gdy pędy mają około 15cm wysokości, odetnij je ostrym nożem do zbierania i zjedz od razu. Wtedy pędy są najbardziej słodkie i smaczne.

Jeśli nigdy nie jedliście szparagów prosto z ogrodu, to naprawdę nie jedliście szparagów!

Kanapki z pastą z groszku i warzywami

Przepis na 4 porcje

Świeża pasta z grochu:

  • ¾ szklanki wody
  • 3 szklanki świeżego groszku wiosennego (można użyć mrożonego)
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¼ szklanki prażonych orzechów piniowych
  • 1 szklanka drobno startego dojrzałego cheddara z Vermont
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Szparagi:

  • 12 pędów szparagów

Na koniec:

  • 4 kromki chleba, lekko opieczone
  • 2 rzodkiewki, cienko pokrojone na rondelki
  • 50g ziołowego sera koziego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis:

  1. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodaj groszek i gotuj przez 1 minutę (2 minuty, jeśli używasz mrożonego). Natychmiast odcedź i przełóż do miksera kuchennego; zachowaj zupę z gotowania do puree. Dodaj skórkę i sok z cytryny i miksuj, dodając po łyżce zachowanej wody z gotowania, jeśli to konieczne, aby uzyskać konsystencję pasty. Dodaj orzechy piniowe i kilka razy miksuj, a następnie dodaj ser i oliwę z oliwek. Miksuj delikatnie, aby połączyć składniki i dodaj więcej wody z gotowania, aby uzyskać konsystencję pasty. Dopraw solą do smaku.
  2. Przygotuj szparagi. W garnku wypełnionym osoloną wodą doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Wypełnij dużą misę lodem i odstaw na bok. Za pomocą obieraczki warzywnej, krojone cienkie paski szparagów wzdłuż. Przełóż wszystkie paski naraz do gotującej się wody i zblanszuj przez 30 sekund. Odcedź i natychmiast przełóż paski szparagów do lodowatej wody, aby ostygły.
  3. Na zakończenie, rozsmaruj każdą kromkę pastą z grochu w ilości około ¼ szklanki. Rozłóż blanszowane paski szparagów na kanapkach i posyp kromki plasterkami rzodkiewki. Na koniec posyp szczyptą soli i rozdrobnionym serem kozim, skrop oliwą z oliwek.
Martyna Wrona

Martyna Wrona

Entuzjastka zdrowego trybu życia, mody i kulinariów. Ceni wolność i podążanie przez życie według własnych wyborów, łącząc pasję do zdrowego odżywiania z miłością do gotowania i najnowszych trendów. Jej styl życia odzwierciedla świadome decyzje i dążenie do harmonii między ciałem, umysłem a estetyką. Prywatnie miłośniczka kreatywnych przepisów, podróży i finansów.